OPRIȚI PLANETA, VREAU SĂ COBOR!

marea

 

Un spital de psihiatrie, un ospiciu, e un loc în care sunt îngrijiți pacienți cu suferințe psihice, manifestate prin tristețe, însingurare, neglijența propriei persoane, atacuri de panică, anxietate, până la automutilări,tentative suicidare, agresivitate, halucinații-adică perceperea ireală a unor lucruri, schizofrenii și grandomanii-adică persoane care se cred un fel de zei- așa e realitatea unuia din cele mai frumoase orașe din România!

Simt nevoia după ce consult mulți oameni cu boli incurabile să cobor în portul Tomis, să privesc marea, să mă uit la copii, la pescăruși, să iau puțin din forța mării și să merg mai departe. Ieri, pe ploaie,o mașină a firmei de salubrizare peria strada  din dreptul cazinoului…Coborând spre port, am văzut soseaua practic ocupată de apă. Am trecut cu prudență  pe sensul opus de mers și am întrebat apoi administratorul restaurantului unde obișnuiesc sa contemplu frumusețea mării, dacă au anunțat autoritățile si mi-a răspuns că desigur, dar nu există nici o soluție, pentru ca șoseaua nu are …canalizare, nu s-a construit,că au cumpărat o pompă cu care vor evacua apa, că în iarnă au deszăpezit prin forțe proprii!

Am citit un articol recent în care se scrie negru pe alb ca aproape  douazeci si cinci de milioane de euro- 25.000.000- e bugetul anului 2017  pentru asistați social în oraș!Un centru de diagnostic al bolilor cardiace cu angiograf, ecografe, holtere, ce mai e necesar, nu costă mai mult de două, la fel un altul pentru boli digestive, renale, oncologice, pediatrice…Vedem cu toții că din ce în ce mai mulți oameni mor de tineri, nediagnosticați la timp și cu toate astea nu există nici un proiect în acest sens. La inaugurări și panglici tăiate e înghesuiala de pe lume, în campanii electorale la fel, promisiuni deșarte.

Mă întreb dacă o mai fi un oraș reședință de județ în care sa iți rupi mașina in diferențele de nivel create între capacele de canalizare și stradă, dacă cei ce conduc instituții implicate în această problemă văd acest lucru și simt ceva pentru acest oraș.     S-au întâmplat atâtea incidente cu celebrele microbuze în care oamenii pur și simplu abia respiră de înghesuiți ce sunt, șoferii numără in continuare bani fără să fie atenți la drum, curg tablele de pe unele dintre mașini, a luat foc una de curând…Supravegherea video a străzilor e un vis, copiii nu pot fi trimiși neînsoțiți la școală pentru că trecerile de pietoni sunt nesigure- de ce nu se montează mini semafoare nimeni nu înțelege!                 Schilodirea parcurilor, câinii maidanezi, lipsa locurilor de parcare, a trotuarelor, noroaiele din cartierele Constanței în care cetațeni plătitori de taxe au construit case,  indiferența oamenilor,toate acestea fac din acest oraș ,pe zi ce trece, unul și mai trist și lipsit de perspective! Iar ouăle din intersecții mi-au adus nostalgia Sibiului, Brașovului,Clujului, Iașiului…

Opriți planeta,vreau să cobor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s