Infarctul masiv al unei persoane publice, prezentarea cazului în spital și chemarea de acasă a echipei de cardiologie interventională, adică a doctorilor capabili să deschidă vasul și să monteze un stent, toate acestea, într-un spital clinic universitar, a arătat a câta oară, subțirimea sistemului, lipsa personalului capabil să facă aceste proceduri. Vâlva creată în jurul cazului, a unei persoane publice, dă de gândit oamenilor obișnuiți care se întreabă pe bună dreptate ce ar fi făcut sistemul pentru oameni simpli, obișnuiți…
Oamenii care au nevoie de coronarografie, investigația cu valoare de aur pentru inima lor, aleargă besmetic între spitalele publice, sufocate și spitale private cu liste de programări- unde prețul investigației este cuprins între 1300 și 2000 RON, iar apoi urmează veșnic întrebarea:de unde să fac rost de bani de stenturi, 2000 de euro minim un stent, dacă trebuie să mă operez pe cord, de unde bani? Drama pacientului coronarian e teribilă, oameni care ar putea trăi poate ani mulți mor în anonimat, neputând fi evaluați și stentați.
Am avut de-a lungul timpului mulți oameni salvați, practic cu inimi noi cum îmi place să le spun, mă văd cu ei la controale și ne amintim de contextul fericit, de mesajele și telefoanele pentru Fundeni, Monza, Sanador, acolo ei primind o șansă la o nouă viață.
În 30 de ani de la schimbarea de regim poporul român, cetățenii ei, a primit milioane de promisiuni, fiecare om a trăit cu speranța că sistemul sanitar le va fi prieten și nu un pas spre… veșnică pomenire.
România a cheltuit 43 milioane de dolari pentru un referendum inutil!!! Un angiograf costa 350.000 de euro cred, dacă doctorii sunt motivați pot face pregătire pentru a se perfecționa în cardiologie interventionala și să fie în fiecare județ cel puțin două angiografe pentru a putea face avalanșei de bolnavi! Orgoliul inutil că vezi Doamne, cum să decontezi către privat aceleași cheltuieli ca la stat arată, a câta oară, micimea umană a celor ce conduc și incapacitatea de a înțelege că banul contribuabilului trebuie sa urmeze pacientul, în beneficiul lui pentru a trăi mai mult și că tu stat trebuie sa ai mecanisme de control pentru bani.
Sănătate tuturor, aveți grijă de inima voastră și nu uitați să puneți bănuți de – o parte! Tic, tac, ceasul inimii bate, coronarele se umplu sau nu cu sânge, placa de colesterol crește pe zi ce trece, cine știe cum se rupe… Aveți numere de telefon pentru servicii de cardiologie intervențională 24 din 24?