DOBROMIR ȘI INSULA ROMÂNEASCĂ DIN PAPHOS

Am ajuns în Paphos la sugestia unui pacient, care mi-a lăudat locul pentru mare, soare, liniște si fructele de mare, pentru a cunoaște Ciprul. Îmi povestise despre stânca din care spune legenda ca Afrodita a apărut din spuma mării, dar și despre alte locuri ce merită a fi cunoscute. Am găsit un zbor direct la un preț ridicol de mic, cu cazarea a fost mai greu întrucât am refuzat din start să închiriez mașină- se circulă pe stânga, la fel ca în orice fostă colonie engleză, multe din locurile hoteluri erau rezervate.

Paphos ne-a întâmpinat cu o vreme foarte frumoasă, până la 30 de grade ziua, cu o mare de un albastru special, cu faleză foarte curată, cu obiective turistice interesante, cu restaurante cu preturi bune si muzică live seara, cu oameni foarte amabili si serioși.

Nu despre obiective turistice as dori să mai scriu câteva rânduri, doar să vă spun că nu mă așteptam să întâlnim atât de mulți români, dar și ruși, bulgari, atât în orașe, dar și în sate îndepărtate, nivelul exodului românilor fiind comparabil cu al popoarelor lovite de război. De la aeroport, la magazine, hoteluri, restaurante, până la… limba română era prezentă obișnuită. „Cu noi românii s-a deschis aeroportul în urmă cu 10 ani” ne-a spus o doamnă în aeroport, „Ne măncăm precum câinii, noi românii”, mi-a transmis un ospătar, întărind ideea că de multe ori există și invidie între cei stabiliți acolo. Dar, gânduri de revenire în țară nu prea am întâlnit. De la simplitatea înmatriculării unui autoturism, chiriile mai scăzute decât în țară, până la accesul la școli și spitale, toate sunt argumente în favoarea țării de adopție.

Rușii… altă populație ajunsă în număr foarte mare. Există în Cipru inscripții în limba rusă peste tot, vorbitori de rusă, firme, proprietari de clădiri. Am mai observat acest lucru în Spania și Franța, dar nu de amploarea aceasta. Inutil să mai spun ca în excursiile organizate ghizii erau ruși, iar colegii de drum în proporție de peste 80 la sută aparțineau națiunii vecine.

Ce înseamnă asta? Rusia tace si face, lasă la o parte încrâncenarea din politica europeană, investește masiv în zone turistice, aduce populație în alte meleaguri. Adică putem spune că va reface peste cateva zeci de ani influența masivă asupra Europei si a lumii.

În acest timp România pierde inteligență, oameni tineri, copii ce ar putea fi speranța acestei țări frumoase, doar prin oameni școliți putându-ne ridica din nou din mlaștină.

Are clasa politică interes să ajute la renașterea noastră? Răspunsul pare mai degrabă nu.

P. S Cine este Dobromir? Un ospătar bulgar venit la muncă și care avea în limbajul curent cuvinte românești.

Un gând despre „DOBROMIR ȘI INSULA ROMÂNEASCĂ DIN PAPHOS

  1. Cu speranta ca a.ti avut un sejur placut as vrea sa fac unele precizari sau completari .Prezenta „rusilor” si mai ales a inscriptiilor in limba rusa se datoreaza atat turistilor din tara vecina dar si a unei comunitati destul de mare de ‘pondiosi’ (o populatie nomada venita din fosta USSR stabilita in Grecia) si cum Grecii Ciprioti au fost decimati in urma ocupatiei turce in 1974 aveau mare nevoie de „mana de lucru” in zona turistica ,acesti ‘ pondii’ au vazut oportunitatea si avand pasapoarte grecesti au ajuns pe frumoasa insula . Avantajul lor ? Vorbitori nativi de limba rusa si greaca
    ” Mancatoria” este valabila pentru multe natii nu doar pentru noi romanii , lipsa unei educatii adecvate, si aici nu ma refer la terminarea unui liceu sau facultati , este miezul tuturor problemelor noastre ca oameni .
    Bineinteles ca este greu sa primesti o educatie adecvata daca parintii sunt nevoiti sa munceasca de dimineata pana seara , este un cerc vicios ce este foarte bine controlat , nevoia de a avea un trai decent trebuie sa ocupe multe ore pe zi unor parinti si astfel educatia copilului este formata in gradinite crese etc
    Cred ca mai avem 2 generatii pana la minimul necesar in a vedea ce inseamna si cat este de frumoasa aceasta tara
    @intors acasa ..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s