Anevrismul reprezintă o dilatare anormală a arterei aorte, fie că este vorba de cea abdominală sau cea toracică. În cazul arterei aorte abdominale, la care vom face referire în acest articol, dr. Florian Stoian, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical MED-STAR 2000, a explicat că mulţi dintre pacienţi nu resimt simptome la apariţia unui anevrism.
„În general, este asimptomatic, dar pot fi resimţite dureri difuze abdominale sau la nivelul spatelui, iar uneori se palpează o masă pulsatilă abdominală. Anevrismul poate creşte cu aproximativ 0,3 – 0,5 centimetri pe an. În cazul rupturii unui anevrism, 50% dintre pacienţi decedează înainte de a fi aduşi la spital”, a afirmat medicul cardiolog.
Ruptura unui anevrism de aortă abdominală produce durere abdominală, creşterea frecvenţei cardiace, scăderea tensiunii arteriale şi uneori inclusiv pierderea stării de conştienţă.
Factori de risc pentru apariţia unui anevrism sunt: vârsta peste 65 de ani, fumatul, ateroscleroza, diabetul zaharat; bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile la dezvoltarea acestei boli.
Pentru diagnosticarea anevrismului, este necesară o ecografie abdominală. Iar odată diagnosticat, a subliniat dr. Stoian, evoluţia acestuia trebuie urmărită periodic. Mai mult, dacă în primă fază este posibil ca pacientul să necesite tratament medicamentos, în stadiile mai avansate este necesară intervenţia chirurgicală.
În cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, constănţenii au posibilitatea efectuării unei ecografii abdominale gratuite şi a unui consult, în vederea diagnosticării anevrismului de aortă abdominală. Pentru aceasta, cei interesaţi trebuie să se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie către Medicină internă sau Cardiologie şi cu cardul de sănătate (dovada de asigurat).
Programări se fac la numerele de telefon: 0241.638.251 sau 072MEDSTAR.