Vara și… deshidratarea

Stiati ca organismul uman contine aproximativ 65-70% apa, asadar de exemplu un adult de 70 kg are nici mai mult, nici mai putin decat 45 litri de apa?

Deshidratarea apare atunci cand exista un dezechilibru intre aport si pierderi de apa din organism. Persoana deshidratata simte senzatie acuta de sete, este obosit, astenic, il doare capul, are buzele si limba uscata, poate avea greata si dureri musculare, iar urina este inchisa la culoare. In pierderile severe de lichide creste pulsul, scade tensiunea arteriala si se poate instala suferinta la nivelul creierului: confuzie, halucinatii si chiar coma.

Cine sunt mai expusi deshidratarii?

  1. Copii tinuti la temperature ambientala crescuta, nehidratati suficient, neprotejati de razele solare, copii cu suferinta digestiva (greturi, varsaturi, diaree).
  2. Varstnicii – odata cu inaintarea in varsta senzatia de sete nu mai apare la fel de prompt, crescand astfel riscul de deshidratare. Multi dintre varstnici sunt hipertensivi, au afectiuni renale ce necesita administrare de medicamente diuretice, acestea favorizand, iata, cresterea cantitatii de lichide eliminate.
  3. Muncitorii in aer liber, cei care lucreaza in constructii, politistii de la circulatie, postasii, cei care lucreaza la drumuri, salvamarii, cei care lucreaza pe plaja.

Apa este singurul lichid care hidrateaza fiziologic organismul. Asadar, atunci cand cel deshidratat este constient si nu varsa, administrarea de apa este principalul gest care trebuie facut. In cazul in care exista varsaturi si exista simptomatologie neurologica (vezi mai sus), pacientul trebuie indrumat de urgenta catre un serviciu medical specializat. Cele mai hidratante fructe sunt: pepenele rosu, pepenele galben, merele, strugurii, iar dintre legume castravetii si rosiile. De evitat alcoolul si sucurile care contin zahar. Se mai pot consuma: ceaiuri, lapte si chiar bere.

Protejarea capului, purtarea unor haine lejere, de culori deschise la culoare, de preferinta din in sau bumbac, deplasarea prin locuri umbroase in spatii bine ventilate si cu climatizare, alaturi de gestul simplu de a avea o sticla cu apa la noi, ne pot feri de…DESHIDRATARE.

 

DR.FLORIAN STOIAN

Medic primar Medicina Interna

Specialist Cardiologie

Spital Privat Medstar 2000

Sef Sectie Medicala.

http://www.medstar2000.ro
072MEDSTAR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s